LEDLERİN VOLTAJI NASIL ÖLÇÜLÜR ?

 LED'ler olağanüstü bir icattır ve dahası, gerçekleştirilmesi için yeni malzemelerin keşfi sayesinde, mavi ve beyaz LED'ler ve yeni bir uygulama alanı için ideal olan tüm yeni yüksek parlaklık aralığını oluşturmak mümkün olduğunda: aydınlatma. . . Bunun bir sonucu olarak, herkes onları kullanmak istiyor. Sorun şu ki, olağanüstü yayılmalarının ötesinde, LED'ler doğru kullanılmadıkları takdirde hala oldukça hassas elektronik bileşenlerdir. Bu makale, çalışması için gerekli direnci art arda hesaplamak için bir ledin karakteristik voltajının kırılma riski olmadan nasıl ölçüleceğini açıklamaktadır.

Bir LED'in karakteristik voltajı, tipine ve modeline bağlıdır ve 1,6V ile 4V arasında değişebilir. Bir LED'in karakteristik voltajının mutlak bir değer olmadığını, çünkü içinden geçtiğimiz akıma bağlı olarak biraz değiştiğini açıklığa kavuşturuyorum (normal diyotlarda da olduğu gibi). Örneğin, karakteristik voltajı 3,6V olan beyaz bir LED, aslında içinden geçen akıma bağlı olarak 3V ile 3,7V arasında değişebilir. Her halükarda, bu varyasyonun çok büyük olmadığını görebiliriz ve bu nedenle direnç hesaplamaları yaparken göz ardı edebiliriz.

Bir LED'in karakteristik voltajını ölçmek için şunlara ihtiyacımız var:

  • ölçmek istediğimiz led
  • bir test cihazı (analog veya dijital)
  • bir güç kaynağı (6V veya 9V) veya 9V pil
  • 1K ohm'luk bir direnç

Öncelikle ledin anot (pozitif) ve katodunun (negatif) hangisi olduğunu belirlememiz gerekiyor, bu önemli çünkü yüksek voltajda ters bağlı bir led kırılabilir. LED teknik sayfalarında (veri sayfası) maksimum ters gerilim değeri "maks. ters gerilim" olarak adlandırılır ve birçok modelde bunun gerçekten düşük olduğunu görebiliriz. Maksimum 5V ters voltajı olan birçok yüksek parlaklık LED'im var. Bu, 9V'luk bir pili zıt kutuplu bir lede bağlarsak, 5V'luk maksimum ters voltajı aşacağı için led muhtemelen kırılacaktır. Bu nedenle, bu yönüyle ilgilenmenizi tavsiye ederim. LED'lerin katotunu (negatif) tanımlamak için oldukça açık iki işaret vardır: negatif bacak daha kısadır ve ikincisi,

Bir ledin karakteristik gerilimini ölçmek için 1000 ohm (1K) direncini geçici olarak ledin anoduna, katodu ise güç kaynağının (veya pilin) ​​eksi kutbuna bağlayalım. Son olarak, direncin serbest terminalini besleyicinin (veya pilin) ​​pozitif kutbuna bağlarız. Led yanmalıdır. Son olarak, test cihazının seçicisini VDC konumuna getirerek, bununla LED üzerindeki voltajı ölçeriz.

LEDLERİN VOLTAJI NASIL ÖLÇÜLÜR ?

6V veya 9V besleme ile 1000 ohm değeri, hangi modeli kullanırsak kullanalım LED üzerinden geçecek akımın asla aşırı olmayacağını garanti eder. Örneğin en kötü durumda kırmızı led 1.2V gerilim ve 9V güç kaynağı ile I = (V-Vled) / R => I = (9V-1.2V) / 1000 değerinde bir akım geçecektir. = 7.8 mA, her tür led için oldukça düşüktür.

Geçmişte bir elektronik bileşenin teknik veri sayfalarına sahip olmak birkaç teknisyene mahsus bir ayrıcalıkken, bugün internet sayesinde bunları birkaç saniye içinde doğrudan çevrimiçi olarak bulup inceleyebiliyoruz. Bu nedenle kullanmak istediğimiz ledin kısaltmasını biliyorsak ledin desteklediği maksimum akım ve karakteristik voltaj başta olmak üzere teknik bilgilere bakmanızı tavsiye ederim. Bu iki veri ile gerekli direnci kolayca hesaplayabiliriz.

Kullanmak istediğimiz ledin karakteristik gerilimini elde ettikten sonra aşağıdaki formül ile direnç değerini hesaplayabiliriz:

R = (V-Vled) / ben

Son olarak, LED'ler filamanlı ampuller gibi yanmasa da performansları zamanla düşer. Aşırı koşullarda (mevcut ve aşırı sıcaklık değişimleri, vb.) çalışan bir led, "rahat" bir led'den çok daha hızlı eskiyecektir.

 

Ledlerin direncini hesaplamak için ledlerin miktarını ve rengini, besleme voltajını ve akımı seçmenizi sağlayan çevrimiçi bir hesap makinesi geliştirdim. Program otomatik olarak ulaşılması kolay direnç değerlerini bulur ve komple devreyi tasarlar.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski