Merhaba; bu projede max: 30 Volt & max: 10 Amper verebilen güzel bir ince ayarlı güç kaynağı devresinden bahsedeceğim...
Devre üzerinde çok sayıda farklı devre elemanları görebilirsiniz. Her ne kadar bir çoğu tanıdık gelsede bir o kadar da tanımadığınız yabancı parçalar olabilir. Bu tür şeylere hiç aldırmadan hemen devrenin yapım aşamalarını ve teknik detay bilgilerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
![]() |
PCB ALT BASKI |
Yapacak olduğumuz güç kaynağının baskı devresini almakla başlıyoruz işe.
Baskı devreyi bir yağlı kağıt vasıtasıyla kopyaladıktan sonra yolların düzgün ve sorunsuz olduğunu bir kez daha kontrol etmeniz gerekmektedir. Burada ki işlem tamamlandıktan sonra gelelim şimdi devremizi bakır plakete geçirmeye.
Devreyi güzel bir sorunsuz bir şekilde bakır plaketimize aldıktan sonra yolları tekrar tekrar kontrol etmeyi ihmal etmiyoruz, çünkü bu devre sandığınız kadar basit olmaya bilir. Devre üzerinde kontrol işlemi gerçekleştirdikten sonra bakır plaketimizi hazırlamış olduğumuz asit havuzuna gönül rahatlığıyla bırakıyoruz. Eğer eritme ve asit işleminin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız bununla ilgili YouTube kanalımda video mevcut, izleyebilirsiniz...
Görmüş olduğunuz gibi baskı devreyi plaket üzerinden çıkartmış olduk. bu süreçten sonra yapmamız gereken tek şey yine hatları yolları kontrol etmek olacaktır. Her ne kadar asit işlemi yapılsa bile bazen bakır artıkları kalabiliyor ve sonuç olarak ince kılcal atıklardan ötürü komple devre bir çöp yığını hale gelebilir. Bu yüzden hat ve yol kontrol işlemi sorunsuz bir şekilde yapıldıktan sonra devremizin ön şablon yani kullanacak olduğumuz bileşenleri plaketimizin ön yüzeyine atktarma işlemine geçiyoruz...
![]() |
PCB ÜST BASKI |
Yine yazıcı üzerinden ve yağlı kağıt vasıtasıyla plaketimizin ön yüzüneyine işleyecek olduğumuz şablonu pkaletimizin yüzeyine ısıtma işlemi yaparak geçiriyoruz.
Bu devreyi aynı anda 3 adet trafoyla beslemeli olarak tasarladım. Fan çıkış soketi ve dijital volt-ampermetreyi kolay ve basit bir şekilde bağlamak için bağlantı soketleri ekleyerek yayınlıyorum. Aynı anda 3 trafoyla beslememin nedeni, yüksek wattlı trafosu olmayan arkadaşlar, üç bağımsız trafoyla besleyebilsin. Bu şekilde bir bağlantı, yüksek amper çekebilecek cihazları çalıştırmada, voltajın düşmesini engelleyecek. Bana göre bu devre, dünyada yapılabilecek 5 devreden biri. Yüksek akım koruması, kısa devre korumasıyla sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
![]() |
PCB ÜST BASKI |
Dikkat edilecek tek husus entegrelerin orjinal olmasıdır. Bu devre ye TL081entegresini kullanmayı tavsiye etmiyorum. Çünkü orjinalini bulmak çok zor. Bunun yerine, LF356 yada MC34071 entegreleriyle kullanmanızı tavsiye ederim. Ben LF356 entegresini kullanarak test ettim. Sonuç oldukça başarılı. Mükemmel bir şekilde çalışıyor. Güç transistörü olarak ise, dört adet 2SC5200 transistörü bağladım. Bu güç kaynağını gönül rahatlığıyla güvenli bir şekilde çok uzun yıllar kullanabilirsiniz. Güç transistörlerini bağlamasını bilmeyenler detaylı bilgi alabilirler.
![]() |
2 TRANSİSTÖR PARALEL BAĞLANTI |
DEVRENİN BİTMİŞ VE TAMAMLANMIŞ HALİ
Devreye bağlanacak olan transistörü tek olarak kullanmayın yani 2 den fazla transistör olması gereklidir. 2 adet transistör eklemek istiyorsanız aralarına iki adet direnç eklemeniz gerekmektedir. Aksi halde transistörler zarar görebilir...
2 ADET TRANSİSTÖR BAĞLANTISI |
4 TRANSİSTÖR BAĞLANTISI |
Devreye ait şema ve baskı görüntüsü aşağıda yer almaktadır...
BASKI DEVRE GÖRÜNÜMÜ |
Bu laboratuvar ünitesi için transformatör seçimi sorumlu bir şekilde yapılmalıdır.
Transformatörün çıkış akımı laboratuvar ünitesinin çıkış yüküne uygun olmalıdır. 3A'e kadar akımlarda çalıştırılacaksa sekonder sargı akımının en az 3A olması gerekir.
Yorum Gönder