CD4017 KULLANARAK ANAHTAR DEVRESİ
Bu devre , uygulanan saat sinyalinin her yükselen kenarı için çıkışı sayan veya kaydıran bir onluk sayaç IC 4017 kullanır . IC'nin 10 çıkışı vardır, burada YÜKSEK durumunu bu iki çıkış arasında kaydırarak AÇIK ve KAPALI konuma getirmek için yalnızca iki çıkış kullanılır. AÇIK/KAPALI çıkışı pin2'deki çıkış 1'den alınır. İlk durumda çıkış 0 yüksektir ve pin 2'deki çıkış 1 düşük durumdadır. S1 anahtarına bastığımızda, sayaç, saat giriş pimi 14'te tetiklenen pozitif bir kenar alır. Şimdi Yüksek durum, çıkış 0'dan çıkış 1'e geçer ve Pin 2, çıkışta yüksek bir duruma sahip olur.
Anahtara tekrar bastığımızda HIGH durumu pin4'teki 2. çıkışa geçer ve pin 2'deki çıkış LOW durumuna geçer. Burada pin4'teki çıkış 2, IC'nin sıfırlama pini 15'e bağlanır. Böylece çıkış pin4'e kaydırıldığında, IC'yi anında pin3'te YÜKSEK durum ve Pin 2'de DÜŞÜK durum ile başlangıç durumuna sıfırlar. Anahtara her basıldığında veya pin14'te pozitif darbe ile AÇIK ve KAPALI.
Bir IC 4017'nin çıkış akımı sadece birkaç miliamperdir . Bu yüzden mafsallı devreyi yüksek güç yüklerinde kullanabilmek için transistör ile sürülmesi gerekir. Devrede , çıkış, harici bir kaynağa bağlanması gereken yükleri AÇMAK ve KAPATMAK için bir SPST rölesini sürmek üzere düzenlenmiştir.
BİLEŞENLER
IC – 4017
Direnç – R1,R2 – 10k, R3-1K
Transistör – Q1 – BC547
Diyot – D1 – 1N4007
Anahtar – S1 basmalı anahtar
Röle – SPST – 12V,200ohm
NE555 KULLANARAK ANAHTAR DEVRESİ
Burada pin2 ve 6, her iki pinde de Vcc/2 voltajı veren bir direnç voltaj bölücüye bağlanır. S1 anahtarı açık olduğunda, her iki pin de tetikleme ve eşik değerleri arasında bir değer olan bu Vcc/2 voltajına sahip olacaktır. Bu voltaj seviyesinde IC ne tetiklenir ne de DÜŞÜK duruma geçer, aynı çıkış durumunda kalır; başlangıç durumunda, DÜŞÜK durumda kalır. C2 kondansatörü, R3 direnci üzerinden çıkış pinine bağlanır, çıkış yüksekse C2 şarj olur ve düşükse boşalır. Başlangıçta, çıkış düşük olduğu için C2 üzerindeki voltaj neredeyse sıfıra eşit olacaktır.
Basma anahtarı S1, kapasitör C2 ile direnç R2 arasına bağlanır. S1 anahtarına bastığımızda, R2 üzerindeki voltaj anında C2 üzerindeki voltaja eşit olur.
Çıkış durumu DÜŞÜK olduğunda C2 üzerindeki voltaj düşüktür, bu nedenle anahtara basıldığında R2 üzerindeki voltaj Vcc/3'ün altına düşer, bu da IC'yi tetikler ve çıkış yüksek duruma geçer. Şimdi Çıkış YÜKSEK ve anahtar bırakıldığında C2, R3 üzerinden şarj olmaya başlar. 2Vcc/3'ün üzerinde olan çıkış voltajına eşit bir voltaj değerine şarj edecektir. Çıkış durumu yüksek kalır çünkü anahtar bırakıldığında pin2 ve 6'daki voltaj Vcc/2 olur.
Böylece anahtara bir daha basıldığında, R2 üzerindeki voltaj 2Vcc/3'ün üzerinde olacak ve çıkış DÜŞÜK durumuna geçecektir. Şimdi kapasitör R3 üzerinden boşalır ve DÜŞÜK durum voltaj değerine ulaşır ve bu durumda kalır. Bu, anahtara her ardışık basışta tekrarlanır ve çıkış, tek bir anahtar S1'e basılarak dönüşümlü olarak AÇIK ve KAPALI konuma getirilebilir.
Transistör Q1 üzerinden sürülen röle devresini kullanarak, devre AC yükleri veya diğer cihazları çalıştırmak için kullanılabilir. Yük aynı besleme ile çalıştırılacaksa röle bir yük ile değiştirilebilir .
BİLEŞENLER
IC – 555
Direnç – R1,R2,R4 – 10k, R3-100K
Kondansatör – C1 – 10nf, C2 – 1uf
Transistör – Q1 – BC547
Diyot – D1 – 1N4007
Anahtar – S1 basmalı anahtar
Röle – SPST – 12V,200ohm
Yorum Gönder