Popüler kızılötesi bariyerler, verici ve alıcı arasındaki ışın geçişlerine yanıt verir. Ancak bazı durumlarda karşılıklı iki modülün montajı zor hatta imkansızdır. Bu makale, bu dezavantajdan yoksun bir cihaz sunmaktadır. Bu temassız kızılötesi anahtar, aydınlatma veya havalandırmanın kısa süreliğine açılması gereken yerlerde faydalı olacaktır. Devre, 220 V güç kaynağı ile çalışan bir yükü kontrol etmek için tasarlanmıştır.Temassız anahtar, bir nesneden yansıyan bir kızılötesi ışın algılandığında tetiklenir.
Attiny13 mikro denetleyicisi, kızılötesi anahtarın işlevselliğinden sorumludur. Periyodik olarak her 10 ms'de bir IR diyotuna uygulanan 30 darbe üretir. Bu darbeler yaklaşık 36 kHz frekansa ve %2 görev döngüsüne sahiptir, bu da düşük güç tüketimi sağlar. Kondansatör C5, özellikle transistör VT1 doygunluktan çıktığında , IR diyot üzerindeki voltaj değişim oranını iyileştirir .
Yayılan ışığın bir kısmı yaklaşan bir nesneden yansıtılırsa, TSOP4836 alıcısı mikrodenetleyicinin girişine demodüle edilmiş bir sinyal sağlar. Aynı zamanda mikrodenetleyicinin ADC'si potansiyometreden (zamanında) voltaj değerini okur ve optokuplörün LED'ini enerjilendirir. Açma süresi, 10 ... 1033 saniye aralığında, yani yaklaşık 17 dakikaya kadar bir saniyelik adımlarla ayarlanabilir.
Bu devrede, optokuplör galvanik izolasyon için kurulmamıştır, çünkü tüm devre hala trafosuz bir güç kaynağı tarafından çalıştırılmaktadır. Rolü, BT137 triyakının doğru kontrolü, yani şebeke voltajının her iki yarım dalgasına dahil edilmesidir.
MOC3063, bir optokuplör olarak seçildi, çünkü onu açmak için (tüm aile içinde) en küçük akım olan 5 mA'yı gerektiriyor. Testler, MOC3062 (10 mA gerekli) ile devrenin iyi çalıştığını göstermiştir.
Transformatörsüz güç kaynağı, mikrodenetleyicinin düzgün çalışması için gereken yaklaşık 5 V'u sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. R1 ve R2 dirençleri güç kapatıldıktan sonra C1 kondansatörünü boşaltırken, R3…R5 dirençleri güç açıldığında kondansatörden geçen akımı sınırlar.
Dirençlerin seri bağlantısı, yüksek voltajda normal çalışmalarını sağlar. Ayrıca C1 kondansatörünün arızalanması durumunda R3 ... R5 dirençlerinden biri sigorta görevi görecek ve devreyi kesecektir. Diyot köprüsünden gelen doğrultulmuş voltaj, bir zener diyot tarafından stabilize edilir ve kapasitörler tarafından yumuşatılır.
Kızılötesi bariyer devresi 38 mm × 45 mm boyutlarında tek taraflı baskılı devre kartı üzerine monte edilmiştir. Kartın boyutları, cihazın 60 mm çapında bir elektrik bağlantı kutusuna monte edilmesini sağlar.
Temassız bir kızılötesi anahtarın montajı, SMD bileşenlerinin kurulumuyla başlar. Ardından, iki telli jumper ile başlayan diğer tüm elemanlar.
ATtiny13 mikro denetleyicisini programlarken , devre dışı bırakılması gereken CKDIV8 dışında sigortalar varsayılan olarak bırakılmalıdır. Kızılötesi diyot ve fotodedektör, cihazın dışına yerleştirilmeli ve ışığı engelleyen bir bölme ile birbirinden izole edilmelidir.
LED'in akımını sınırlayan direnç R6'nın büyük değerinin, LED'in fotodedektör üzerindeki doğrudan etkisinin sınırlandırılmasından kaynaklandığına dikkat edilmelidir. Elemanların bu değerleri ile yaklaşık 15 cm mesafeden cihaz devreye giriyor.
Dikkat! Baskılı devre kartı üzerindeki tüm bileşenler ana şebekeden elektriksel olarak yalıtılmadığından, ekipmanı başlatırken ve çalıştırırken güvenlik kurallarına uyulması önemlidir.
Yorum Gönder