Günümüzde mülkü veya gizli bilgileri başkalarından korumak için her yerde güvenliğe ihtiyacımız var. Hareket dedektörü, yakındaki hareketi tespit etmek için bir sensör kullanan elektronik bir cihazdır; bu, bir insan hareketini algılayan ve ardından sinyali ileten bir sensördür. Aktif bir hareket dedektörü bir optik, mikrodalga veya akustik sensörün yanı sıra bir verici içerir. Bununla birlikte, pasif yalnızca bir sensör içerir ve yalnızca emisyon veya yansıma yoluyla hareketli nesneden gelen bir imzayı algılar.
PIR sensörü kullanarak hareket dedektörü alarm devresi yaptığımız gibi. Pasif Kızılötesi Sensör (PIR), birçok türde Güvenlik Alarm Sistemi ve Hareket Dedektörü oluşturmak için kullanılan çok kullanışlı bir modüldür. Pasif olarak adlandırılır çünkü kızılötesi alır, yaymaz. PIR sensörleri, oda sıcaklığındaki arka plan nesnelerinin aksine, orta kızılötesi dalga boylarında yayılan siyah cisim radyasyonu yoluyla kişinin cilt sıcaklığına duyarlıdır.
Burada her nesnenin ısıtıldığında bir miktar kızılötesi ışın yaydığını belirtmeliyiz. İnsan ayrıca vücut ısısından dolayı kızılötesi ışın yayar. PIR sensörleri kızılötesindeki küçük miktardaki değişiklikleri tespit edebilir. Bir nesne sensör menzilinden geçtiğinde, hava ile nesne arasındaki sürtünmeden dolayı kızılötesi üretir ve PIR'a yakalanır.
Bu, herhangi bir hareket veya hareket algılandığında devreye girecek bir alarm devresidir. Bu hareketi algıladığında devre, devreden güç kesilene kadar açık kalacak olan bir alarm zilini tetikleyecektir. Bu alarm devresinin en yaygın kullanımı, hareket dedektörünün algılayabileceği bir alanda hareket eden bir kişiyi tespit etmektir.
DEVRE NASIL ÇALIŞIR... ?
PIR sensörü ısıdaki herhangi bir değişikliği algılar ve herhangi bir değişiklik algıladığında çıkış PIN'i YÜKSEK olur. Birisi ilk yarıya girdiğinde, bir yarının kızılötesi seviyesi diğerinden daha yüksek olur ve bu da PIR'lerin tepki vermesine ve çıkış pininin yüksek olmasına neden olur. PIR sensörü, algılama alanında bir insan hareketi algıladığında sensör tetiklenecek ve bir AC sinyali üretecektir. PIR sensörü Çıkış pini anahtarlama transistörü BC337 tabanına bağlanır ve Röle bobini anahtarlama transistörü emitör terminaline bağlanır röle bobininin diğer ucu pozitif kaynağa bağlanır, PIR çok kısa bir sinyal verir ve Kondansatör C1 tutar bu voltaj. Ve Diode-D1, PIR'ı C1'in ters deşarj voltajından korur.
PIR sensörünün çıkışı negatif ve pozitif voltajlı AC formunda olduğundan. Yani diyot redresörleri sadece transistörü tetiklemeye gelen pozitif kısma gelir. Bu 3,3V tepe voltajıdır. Bu voltaj, akımı sınırlamak için kullanılan R1 direnci aracılığıyla Q1 transistörünün tabanına beslenir. Transistör Q1 çalışıyor, Artık akım 12V beslemeden röle bobinine akabiliyor. RY1 rölesi, C kontağını (kapalı) NC'ye (normalde kapalı) çeker. Daha sonra siren daha yüksek sesle çalmaya başladı. Aynı zamanda LED yanar. Q1'in vericisinden gelen bazı akımlar LED'e aktığı için. Akımı LED1 ile sınırlamak için bir R2 direnci kullanılır.
Akıllı bir modülümüz var. İçinde bir gecikme süresi modu vardır, siren uyarısının gecikme süresini 20 saniye boyunca kullanın. Röle devresini açıp kapatan S1 anahtarı için. Bir sireni kapatmak istediğinizde. S1 yerine uzaktan kumanda da kullanabilirsiniz.
Uygulamalar ve Kullanımlar
- Yaygın uygulamalardan biri işyerlerinde ve kamu binalarında otomatik kapı açıcıların etkinleştirilmesidir.
- Sokaklarda ve iç mekanlarda, sokak ışıklarını veya lobiler ve merdivenler gibi yürüyüş yollarındaki iç mekan ışıklarını etkinleştirerek kullanılır.
- Böyle bir dedektör, olası izinsiz girişi kaydetmek için bir güvenlik kamerasını da tetikleyebilir.
Yorum Gönder