555'Lİ LED ŞERİTLER İÇİN DİMMER DEVRESİ

555'Lİ LED ŞERİTLER İÇİN DİMMER DEVRESİ

Bu makalem tüm şerit ledler için en kolay ve en uygun şekilde kullanılan bir led dimmer devresini sizler sunmuş oluyorum...

Aşağıdaki bağlantıda LED şeritler hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz. 3 özdeş modül oluşturarak, RGB LED şeridinin metrelerce uzunluğundaki renk aralığının tamamını manuel olarak kontrol edebiliriz. Devre basitliğine rağmen cihazın çalışma prensibi, daha karmaşık aydınlatma kontrol sistemlerinde kullanılan darbe genişliği modülasyonudur (PWM olarak da bilinir).

Darbe genişliği güç regülasyonu, bir kontrol cihazının saniyede birçok kez açılıp kapanan bir anahtar gibi çalıştığı bir yöntemdir. Geçiş o kadar hızlıdır ki (retinanın kalıcılığı nedeniyle) gözümüz titreşimi görmez. Buna rağmen cihaz, sürüş süresi ile açık kalma süresi (İngilizce "görev döngüsü") arasındaki ortalamayı değiştirerek gücü düzenlemeyi başarıyor. Üç fotoğraf bize bir osiloskobun ekranını üç farklı durumda gösteriyor: düşük ışık yoğunluğu, orta yoğunluk ve yüksek yoğunluk.

Darbe genişliği düzenleme sisteminin çok verimli olması gibi büyük bir avantajı vardır çünkü kontrol cihazı çok az güç harcar (ve dolayısıyla çok az ısınır). Bunun nedeni oldukça basit: Bir cihazda harcanan güç, içinden geçen akımın terminalleri boyunca düşen voltajla çarpımıdır. Dolayısıyla bu tip regülasyonda cihaz tüm akımın akışına izin verirken, voltaj düşüşü minimum düzeydedir (4 A akımla 0,7 V civarında), voltaj maksimum olduğunda (12 V) akım sıfırdır, yani hayır. güç dağıldı. Sunduğum cihaz, elektronik tarihinde şimdiye kadar tasarlanmış en çok yönlü entegre cihazlardan biri olan (mikrolar hariç) efsanevi 555'i puls üreteci olarak kullanıyor. 555 temelde bir zamanlayıcıdır. Belirli bir modda bağlarsak osilatör olarak da çalışır. 

555'Lİ LED ŞERİTLER İÇİN DİMMER DEVRESİ

İyi bir darbe genişliği düzenleme sistemi elde etmek için şekilde görebileceğimiz gibi bir çift diyot eklemek gerekir. Bu diyotlar, potansiyometrenin konumuna bağlı olarak 100nF kapasitörün farklı hızlarda şarj ve deşarj olmasına neden olarak yukarıda bahsedilen "görev döngüsünü" değiştirir. Belirtilen değerlerle salınım frekansı yaklaşık 3 KHz'dir. Bu frekans, potansiyometrenin veya 100nF kapasitörün değeri değiştirilerek değiştirilebilir. 555 birkaç mA'lik bir çıkış akımına izin verir, bu nedenle LED'leri doğrudan bağlamak mümkün değildir. Mükemmel çıkış gücü elde etmek için, çok yüksek akımların (üzerine bir ısı emici yerleştirirsek birkaç Amper) kontrol edilmesini sağlayan N-kanallı MOSFET tipi bir transistör eklemeliyiz.

Işık yoğunluğunun kontrolü, baskılı devre üzerine monte edilen bir potansiyometre aracılığıyla gerçekleştirilir. Doğal olarak dileyen potansiyometreyi kartın dışına monte edebilir ve şekilde görüldüğü gibi kablolarla (paraziti önlemek için çok uzun olmamak kaydıyla) ona bağlayabilir.


Tüketim hakkında bir fikir vermek gerekirse, 5 metrelik ortak LED şeritler ve 300 LED'ler 24 Watt (metre başına 4,8 Watt) güce sahiptir ve bu nedenle 12V ile 2A akım gerektirirler. Modülümüz paralel bağlı ancak oldukça büyük bir soğutucuya sahip 4 adede kadar şeridi kontrol edebilir.

555'Lİ LED ŞERİTLER İÇİN DİMMER DEVRESİ
DEVRE ŞEMASI


MALZEME LİSTESİ

  • 1 adet 1,8K 1/8 Watt direnç
  • 1 adet 10K 1/8 Watt direnç
  • 1 10K potansiyometre (metne bakın)
  • 1 disk veya 100 nF (0,1 uF) polyester kapasitör
  • 1 disk veya 10 nF (0,01 uF) polyester kapasitör
  • 1 x 47uF 25V elektrolitik kondansatör
  • 2 diyot 1N4148 (veya 1N914)
  • 1 sarı led
  • 1 N-kanallı mosfet tipi IRF530 (TO220 paketine sahip herhangi bir güç N-kanallı mosfet kullanılabilir)
  • 1 NE555 IC (veya 555 eşdeğeri)
  • 1 adet 3 yollu terminal konnektörü
  • 1 baskılı devre


Post a Comment

Daha yeni Daha eski