IOT 4 RELAY KONTROL MODÜLÜ (ESP8266)
Herkese merhaba; ESP8266 NODEMCU ile alakalı daha önce paylaşımlar yapmıştım. Bildiğiniz üzere ESP modülleri ile uzaktan istediğimiz herşeyin kontrolünü sağlayabiliyoruz. Bunanla beraber yine uzaktan kontrol ile alakalı daha önce örnek paylaşımlar ve projeler hazırlamıştım...
Bu makalede yine aynı şekilde 4 adet role kullanarak ESP modülüne uzaktan komut verip birşeyler çalıştıracağız. Konuya tam geçmeden, daha önceki oluşturduğumuz projelere göz atmak isterseniz LİNKTE yer alan makaleyi inceleyebilirsiniz.
ESP modüllerine kısaca deyinecek olursam;
"ESP" terimi, farklı bağlamlarda farklı anlamlara gelebilir. İlk olarak, ESP8266 ve ESP32 gibi popüler mikrodenetleyicilerin adında "ESP" terimi yer alır. Bu mikrodenetleyiciler, IoT (Nesnelerin İnterneti) uygulamaları için oldukça popülerdir ve genellikle Wi-Fi bağlantısı sağlama yetenekleriyle öne çıkarlar.
Ancak, muhtemelen "IoT ESP modülü" ifadesiyle bahsetmek istediğiniz şey, ESP8266 veya ESP32 gibi mikrodenetleyicilerin IoT projelerinde kullanılan modülleri olabilir. Bu modüller, Wi-Fi bağlantısı, GPIO (Genel Amaçlı Giriş/Çıkış) pinleri, ADC (Analog-Dijital Dönüştürücü) gibi giriş/çıkış yetenekleri ve genellikle bir mikrodenetleyiciye entegre edilmiş düşük güç tüketimi gibi özellikler sunarlar.
Bu modüller, birçok IoT cihazında kullanılır ve çeşitli sensörlerle, motorlarla veya diğer cihazlarla iletişim kurmak için kullanılabilirler. Ayrıca, bu modüller genellikle Arduino IDE veya MicroPython gibi platformlar üzerinde programlanabilirler, bu da geliştirme sürecini daha kolay hale getirir.
ESP modüllerini çalıştırmak için gerekli olan gerilimi verdikten sonra sorunsuz bir şekilde modül çalışmaya hazır bir şekilde bekler. Modüle bir komut verdiğimiz zaman modülün çıkışına bağlı olan herhangi bir tüketeç yanar veya çalışır, mesela çıkışa bir led bağladığımızda verdiğimiz komut sonrasında led yanar veya söner. Fakat modülün çıkış sinyalleri o kadar da güçlü değil dolayısıyla daha yüksek akım çekmek istersek bir transistör veya role eklemek şarttır. Bildiğiniz gibi birçok çeşit olarak role kanalları mevcut. Bu roleler aldıkları tetik sinyalleri sonrasında kendilerini aktif eder veya deaktif eder. 4 Kanallı Role Kontrol Devresi İçin Tıklayınız
Biz bu projede hazır bulunan role kartlarını kendimiz tasarlamış olacağız. Buna ek olarak role kartıyla beraber kompakt çalışan bir devre hazırlamış olacağız. Fakat hazır role kartlarına istinaden transistör kullanmadan bu devreyi kurmuş olacağız. Bazı role kartlarında sizlerde transistör olmadığını görmüşsünüzdür. Peki hiç nasıl çalıştığını düşündünüz mü ?
Devre kartında kullanılan ULN2003 entegresi aslında bir transistör dür. Yani şöyle ki ;
ULN2003, darbeli ve darbesiz devrelerde kullanılan ve yüksek akım ve gerilim gereksinimlerini karşılamak için tasarlanmış bir yük sürücü entegresidir. Genellikle mikrodenetleyicilerden gelen düşük güç sinyallerini yüksek güç gerektiren cihazları kontrol etmek için kullanılır.
Yüksek Akım ve Gerilim Yetenekleri: ULN2003, her biri 500 mA'ye kadar olan yüksek akımları kontrol edebilir. Ayrıca, entegrenin maksimum gerilimi genellikle 50V'dir.
Dahili Darlington Transistörleri: ULN2003, her biri darlington transistörlerden oluşan bir dizi içerir. Bu darlington transistörleri, giriş sinyallerini yüksek akıma ve gerilime dönüştürmek için kullanılır.
Entegre Koruma Diyotları: ULN2003, her bir çıkış transistörü için geri akımı önlemek için dahili diyotlar içerir. Bu, endüktif yüklerin (örneğin motorlar veya röle bobinleri gibi) kontrolünde endüktif gerilim darbelerine karşı koruma sağlar.
Çok Sayıda Çıkış: ULN2003, genellikle 7 çıkış pini ile gelir, ancak bazı versiyonlar daha fazla çıkışa sahip olabilir.
Çeşitli Kullanım Alanları: ULN2003, stepper motor sürücüleri, röle sürücüleri, lamba sürücüleri gibi birçok uygulamada yaygın olarak kullanılır. Mikrodenetleyicilerden gelen düşük güç sinyallerini yüksek güç sürümlerine dönüştürmek için idealdir.
ULN2003 gibi yük sürücü entegreleri, mikrodenetleyicilerle çeşitli IoT ve otomasyon projelerinde kullanılır.
İşte gördüğünüz gibi ULN2003 entegreside bir transistör dür dememin sebeni yukarıda bahsedilenler içindir. Aşağıda görmüş olduğunuz baskı devresinde giriş voltajı +7Volt un üstünde olması gerekmektedir hatta 12Volt bile verebilirsiniz ancak bu sefer 200R luk direnci 1k yapmanız gerekmektedir. Bu devre +7Volt üstünde olması gerekir çünkü giriş kısmına bir adet 7812 regülatörü koydum. Dolayısıyla 30Volta kadar vermiş olduğunuz gerilim, her zaman modüle ve sisteme +5Volt olarak iletilecektir... Sistemi +7Volt ile besleyip regülatör üzerinden +5Volt beslemesi sağlandıktan sonra NODEMCU modülü hazır olarak bekleyecektir. Tabi tüm bu işlemlerden önce NODEMCU ya gerekli uygulama üzerinden configrasyon ayarlarını yapmamız gereklidir.
Bu configrasyon olayına deyinmişken ben CADIO uygulamasını kullanıyorum ve gayette memnunum. Fakat sizler eğer kendiniz kod yazmak isterseniz tabiki bu tercih size kalmış nasıl arzularsanız. Eğer kodlamayı kendiniz yapacaksanız ESP modülünde ki tetik çıkış pinlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Şimdilik bu kadar umarım sizlere yardımcı olmuştur. Biraz karışık bir konu oldu ama eğer buraya kadar okuduysanız o kadar da zor değil yani, bir yerden başlamak gerekli gerisi illaki gelir...
Yorum Gönder