OTOMATİK FAR AYDINLATMA MODÜLÜ

OTOMATİK FAR AYDINLATMA MODÜLÜ

 Merhaba; bu makalede araçların farlarını otomatik bir şekilde yanmasını sağlayan bir devre hazırlamış olacağız...

Otomatik far devresi nedir ne işe yarar hemen bundan bahsetmek istiyorum.

Normalde tam donanıma sahip bir otomobilde bahsettiğim otomatik far aydınlatma sistemi vardır. Fakat bu sistem tek başına koca bir maliyet gerektirir. Günümüzde yeni araçların çoğunda bu sistem vardır. Eski nesil araçlarda bu sistem bulunmazken, bu modülü kullanarak eski nesil otomobillerinizi yeni nesil gibi yenilik sağlayabilirsiniz.

Otomatik far aydınlatma sistemi, bir aracın farlarını otomatik olarak açıp kapatan veya ışık şiddetini ayarlayan bir sistemdir. Bu sistem genellikle aracın önünde bulunan birçok sensör ve bir kontrol ünitesi tarafından yönetilir. İşlevsel olarak, otomatik far aydınlatma sistemi, çeşitli koşullara bağlı olarak farları açıp kapatır veya ışık yoğunluğunu otomatik olarak ayarlar.

Bu sistem, sürücünün el ile farları açıp kapatması veya uzun ve kısa far arasında geçiş yapması gereken durumlarda kullanışlıdır. Otomatik far aydınlatma sistemi, sürücünün dikkatini ve enerjisini trafik koşullarına odaklanmasına yardımcı olarak sürüş güvenliğini artırabilir.

OTOMATİK FAR AYDINLATMA MODÜLÜ


Bir otomatik far aydınlatma sistemi genellikle şu temel bileşenleri içerir:

Sensörler: Çevresel ışık seviyelerini algılamak için kullanılan sensörler. Bu sensörler genellikle aracın ön kısmında bulunur ve çevresel ışık seviyelerini sürekli olarak izlerler. Sensörler, gün ışığı, gece veya kötü hava koşulları gibi değişen çevresel faktörleri algılayabilir.

Kontrol Ünitesi: Sensörlerden gelen bilgileri işleyen ve farları kontrol eden bir kontrol ünitesi veya bilgisayar. Bu kontrol ünitesi, algılanan çevresel koşullara bağlı olarak farları açma veya kapatma kararları alır.

Farlar: Otomatik olarak kontrol edilen farlar, sürüş koşullarına göre açılıp kapanabilir veya ışık şiddeti ayarlanabilir. Bu farlar genellikle LED veya xenon gibi modern ışık teknolojilerini kullanır.


Otomatik far aydınlatma sistemleri genellikle şu durumlarda devreye girer:

Karanlıkta Sürüş: Sensörler gece veya tünel gibi karanlık ortamlarda algıladıklarında farları otomatik olarak açarlar.

  Gün Işığı: Sensörler yeterince güneş ışığı algıladığında farları kapatırlar, böylece gündüz farlarının gereksiz yere yanmasını önlerler.

  Kötü Hava Koşulları: Sensörler, bulutlu hava, sis veya yağmur gibi kötü hava koşullarını algıladığında farları otomatik olarak açarlar.


Otomatik far aydınlatma sistemleri sürücülerin dikkatini yola odaklanmalarını sağlar ve sürüş güvenliğini artırır. Bu sistemler aynı zamanda araçların enerji verimliliğini artırabilir çünkü farlar yalnızca gerektiğinde ve uygun ışık seviyelerinde çalışır. Bu da farların gereksiz yere yanmasını önler ve aracın aküsünü korur.


Yukarıda bahsedilen sistem, nesil araçlarda bulunan donanımlı bir sistemdir. Biz ise bu sistemi otomatik far aydınlatması olmayan otomobiller için tasarlamış olacağız.

OTOMATİK FAR AYDINLATMA MODÜLÜ


Devreyi ilk önce bakır plaketin üzerine kendim montaj işlemlerini sağlayarak bir deneme yaptım ve gayet te olumlu bir sonuç aldım. Sonrasında bu devreyi PCBWAY sitesi üzerinden gerber dosyasını yükleyerek bir baskı şablonu oluşturdum ve hemen sipariş verdim. Elektronik kartın gelmesi hemen hemen 10 günü buldu ve bazen de bu süre uzayabiliyor. Baskı kartım elime ulaştıktan sonra hemen gerekli devre elemanlarımı yerleştirerek devre kartımı tamamladım ve tekrar test ettim, sonuç mükemmel...



Yukarıdaki metinlerde de bahsettiğim gibi bu modülü hemen hemen tüm araçlarınıza uygulayabilirsiniz. Tabi ki eğer elektronik konusunda fazla bilginiz yok ise bir oto elektrikçiden destek alarak bağlamak ve kendisine bağlatmak çok daha uygun ve son derecede güvenli olacaktır. Devre kartının üzerinde son derece basit ve kolay bileşenler bulunmaktadır. Herkesin yapabileceği türden olup, devre kartına ait tüm bilgileri aşağıdaki linkte paylaşmış olacağım.

OTOMATİK FAR AYDINLATMA MODÜLÜ


Devre kartından biraz bahsedecek olursam;

Kar üzerinde bulunan elemanları birebir kullanmanız gerekir. Aksi taktirde sistemin çalışması değişebilir. Devre kartı üzerinde arıza yapabilecek tek eleman 741CN entegredir. Çünkü piyasada çok fazla entegre bulunmaktadır. Bu nedenle devre kurduktan sonra ilk önce deneyin ve sonra aracınıza montaj işlemi yapın. Şahsen ben toplamda 200 adet entegre aldım ve bunların içinden sadece 4 tanesi çalıştı. Yani eğer devre çalışmazsa yada kısa zamanda arıza yaparsa tek yapmanız gereken şey 741CN entegresini değiştirmek olacaktır.

Devre kartı üzerinde bir tane trimpot bulunmaktadır. Bu pot gece ve gündüz hassasiyet ayarını yapabileceğimiz ayar potudur. Bu sebeple, devreyi aracınıza bağladığınızda trimpot üzerinden en aydınlık ayarına getirip kullanmanız gerekmektedir. 

Devre kartı üzerinde bir adet LDR bulunmaktadır. Bu LDR gün ışığı ve güneş ışığını üstüne alıp bir direnç oluşmasını sağlar ve bağlantı her devre üzerinde farklı sebeplerde kullanılabilir. Gün batıp gece olduğu zaman DLR karanlık olduğu bilgisini ilgili entegreye ileterek sistemin aktif olmasın sağlar ve role devreye girer çıkışına bağlı olan farları yakar. Ancak gün ağardığı zaman hava yavaş yavaş aydınlandıktan sonra ldr ışığı algılar ve artık sistemi devre dışı bırakır. Burada mesela gündüz vakti yolda giderken; bulutlardan veya köprü altı geçişlerde farlar otomatik olarak. Sonrasında kararsızlık olmasın yani bir yanıp bir sönmesin diye de devre kartı üzerinde görmüş olduğunuz kondansatör bu durumu düzeltmek için bulunmaktadır. 

Farlar yanar ve aydınlığa çıkıldığı zaman 10 saniye daha farları açık tutar ve sonra farları kapatır. Burada 10 saniyelik süreyi uzatmak isterseniz tek yapmanız gereken daha yüksek kapasiteli bir kondansatör kullanmak olacaktır.

Bu devre +12Volt gerilim ile beslenmektedir. Devre girişinde bir ters polarite yoktur o yüzden besleme verirken çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi halde ters bir bağlantı yapıldığında yine arıza yapacak eleman 741CN dir. Şimdi o zaman bu devreyi yapacak olan arkadaşlara başarılar dilerim. Herhangi bir soruınuz yada yardıma ihtiyacınız olursa bu makale yorum bırakabilirsiniz yada e posta üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz. Aşağıda bu devreye ait baskı şeması bulunaktadır. Donyayı indirip direkt yazıcıdan çıktı alarak bakır plaket üzerine uygulayabilirsiniz. Teşekkürler...

Eğer hiç uğraşmadan PCBWAY sitesi üzerinden bu modülü sipariş vermek isterseniz, tek yapmanız gereken linke tıklayarak gerber dosyası üzerinden sipariş verebilirsiniz.

GERBER VE BASKI ŞEMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ...!

Post a Comment

Daha yeni Daha eski